Gubitak kose (alopecija) – uzroci i kako spriječiti ćelavost

 

Muči vas gubitak kose, a ne znate što poduzeti? Donosimo vam popis najčešćih uzroka i tretmana liječenja ćelavosti kod žena i muškaraca.

 

 

 

Uzroci gubitka kose

Postoji mnogo vrsta gubitka kose sa različitim simptomima i uzrocima. Najčešće vrste gubitka kose su opisane ispod.

Androgenična ili androgenetična alopecija

Androgenična ili androgenetična alopecija je najčešći oblik gubitka kose. Obično se pojavljuje kod muškaraca, ali može zahvatiti i ženske osobe. I muškarci i žene se često jako teško nose sa ovim oblikom gubitka kose.

Muška ćelavost obično počinje sa opadanjem kose na čelu, zatim slijedi stanjivanje kose na tjemenu i okolnim područjima. Kod ženske ćelavosti kosa se obično stanjuje samo na vrhu glave.

Muška i ženska ćelavost se obično još zove i androgenična ili androgenetična alopecija. Muška ćelavost je pojava koja se obično pojavljuje kod skoro svih članova u obitelji niz generacija, ali još nije sigurno što je uzrok ženske ćelavosti.

Alopecija areata

Alopecija areata je vrsta ćelavosti koja se može naglo pojaviti, i isto tako naglo nestati. Može se pojaviti u bilo kojim godinama, ali najčešće zahvaća tinejdžere i osobe do 30 godina. Šest od deset osoba razviju ovu vrstu ćelavosti prije nego navrše 20 godina.

Alopecija areata je uzrokovana problemom sa imunološkim sistemom. Također se vjeruje da genetske predispozicije čine neke osobe više sklonima alopeciji areati jer jedan od pet slučajeva ove vrste gubitka kose imaju obiteljsku povijesti sa ovim stanjem. U većini slučajeva kosa ponovno naraste nakon otprilike godinu dana.

Cikatricijalna alopecija

Cikatricijalna alopecija je ispadanje kose koje ostavlja ožiljke. Pojavljuje se kao rezultat komplikacija nekog drugog stanja. U ovoj vrsti alopecije folikula kose je potpuno uništena što znači da kosa neće ponovno narasti.

Stanja koje mogu uzrokovati ovu vrstu gubitka kose uključuju lihen planus (osip koje zahvaća mnoge dijelove tijela) i diskolikni lupus (blaži oblik lupus koji zahvaća kosu i ostavlja ožiljke i uzrokuje gubitak kose).

Anagena effluvium

Ova vrsta gubitka kose je vrlo raširena, a može zahvatiti tjeme, lice ili tijelo. Najčešći uzrok ove vrste gubitka kose je kemoterapija liječenje raka.

Moguće je smanjiti gubitak kose nošenjem posebne kape koja čuva kosu i drži ju hladnom. Ipak, hlađenje kose često nije efektivno i nije dostupno svima. U većini slučajeva, gubitak kose kod ove vrste je privremen. Vaša kosa počinje rasti natrag nekoliko mjeseci nakon što je kemoterapija prekinuta.

Telogena effluvium

Ova vrsta alopecije je također vrlo česta i kod nje je stanjivanje kose vrlo rašireno. To je obično rezultat stresa ili lijekova. Ovaj oblik gubitka kose se poboljša bez dodatnih tretmana nakon nekoliko mjeseci.

Kako zaustaviti gubitak kose?

Češći oblici gubitka kose poput muške ćelavosti ne trebaju nikakve tretmane liječenje jer su to prirodni procesi starenja i ne stvaraju nikakvu prijetnju vašem zdravlju.

Međutim, bilo koja vrsta gubitka kose može biti uznemiravajuća i ukoliko ste zabrinuti zbog toga trebate porazgovarati sa vašim liječnikom. On bi trebao otkriti vrstu gubitka kose pregledavanjem vaše kose, a može i predložiti tretmane.

Ako trebate tretman za mušku ćelavost iz kozmetičkih razloga mogu vam pomoći dva lijeka, finasterid i minoxidil. Minoxidil se također koristi i za liječenje ženske ćelavosti.
Ovi tretmani ipak nisu jednako efektivni za sve i djeluju samo dok se ne prekidaju. Takvi tretmani također mogu biti vrlo skupi.

Alopecija areata je obično tretirana sa steroidskim injekcijama iako je ponekad moguće koristiti i kremu, gel ili mast. Tretman pod nazivom imunoterapija se također može koristiti. To uključuje poticanje rasta kose sa namjernim uzrokovanjem alergijskih reakcija na zahvaćenim dijelovima kože.

Emocionalni problemi

Sa gubitkom kose se nekada teško može pomiriti. Kosa na vašoj glavi može definirati dio vašeg identiteta. Ona odražava sliku koju imate o sebi i o tome kako želite da vas druge vide.

Ako počnete gubiti kosu, može vam se činiti da gubite dio svog identiteta. To može dovesti do pada samopouzdanja i ponekad do depresije.

Ako vam je teško nositi se sa tim razgovarajte sa vašim prijateljima, obitelji ili liječnikom. Liječnik vaš može predložiti savjetovanje što je vrsta terapije razgovorom u kojoj možete podijeliti vaše probleme sa stručnim terapeutom.

 

 

 

 

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *