8 grešaka zbog kojih ne možete da smršate

 

 

Sigurno vam se nekad dogodilo da ste trenirali i vodili računa o tačnom unosu kalorija u vaš organizam ali niste uspeli da smršate. Danas smo za vas izdvojili najčešće razloge  zbog kojih mršanje ne uspeva.

 

Unosite premalo vode

 

Voda pomaže u kontrolisanju apetita i smanjuje mogućnost prejedanja, ali to nije sve. Ukoliko dehidrirate, vaši bubrezi ne mogu funkcionisati kako bi trebalo, stoga telo dodatno napreže jetru. Dok jetra prekomerno radi, masti koje unosimo u organizam se ne razlažu već talože.

Važno je znati da je sa povećanim unosom vlakana neophodno povećati i količinu vode. U suprotnom ćete umesto da podstaknete rad probave izazvati konstipaciju.

 

 

Preskačete unos proteina

Brojan istraživanja su pokazala da povećani unos proteina podstiče mršavljenje. Proteini brzo stvaraju dugotrajan osećaj sitosti, podstiču izgradnju mišića i potrošnju masti. Telu je  potrebno više energije da  razgradi protein u odnosu na ugljenehidrate i masti.

Preporučeni dnevni   unos proteina zavisi od vaše telesne  težine (u proseku od 40 do 80g dnevno). Unos proteina obezbedićete tako što ćete u ishranu uključiti jogurt, jaja, ćuretinu i piletinu…  Za užinu pojedite badem, koji je zdrava zamena za grickalice a ima jaku kalorijsku vrednost i držaće vas sitim neko  vreme.

 

NIKAKO NE JESTI POSLIJE 19 SATI

 

Stručnjaci kažu da ne treba jesti posle 19 časova i objašnjavaju zašto kasna večera može biti opasna po zdravlje. Ukoliko se ipak odlučite da jedete nakon 19časova, onda izbegavajte sledeće namirnice.

 

1. Prženu hranu
Masna, teška hrana je, očito, krcata kalorijama i masnoćama, ali i teško se vari, zbog čega se ujutro možete osećati umorno i tromo, odnosno nenaspavano. Ako ste gladni, umjesto kalorične, masne hrane izaberite manji sendvič od beskvasnog hleba sa puretinom.

 

 

2. Crveno meso
Kao i masna hrana, i crveno meso se teško vari zbog čega bi vam mogao biti problem zaspati. Crveno meso je najgori izbor hrane posle 19 sati, ali i velika porcija piletine imaće isti loš učinak. Ne morate u potpunosti izbegavati belančevine, samo pazite da jedete krto meso u malim količinama, poput ćurećih prsa ili šoljice jogurta.

 

 

3. Začinjena hrana
Uživanje u ljutoj i začinjenoj hrani iza 19 sati može vas koštati dobrog sna. Osim toga, (pre)začinjena hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje, naročito ako pola sata nakon konzumiranja takve hrane legnete u krevet.

 


4. Testa

Svi oblici testa su puni ugljenih hidrata i njih bi trebalo konzumirati samo ako ćemo nakon toga imati fizičku aktivnost.

 

 

5. Šećer i kofein
Šećer i kofein mogu uzrokovati nemiran san. Npr. čokolada sadrži i jedno i drugo i ona nas ne čini sitijima, pa ako žudite za čokoladom, ne mora značiti da ste gladni, nego da jednostavno imate potrebu za slatkišima. Bolji izbor biće topli čaj ili čaša čokoladnog mleka sa niskim procentom masnoće.

 

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *