Pitali smo lekara: Koliko paracetamola je previše?

 

 

Paracetamol i ibuprofen se najčešće koriste za suzbijanje bolova. Paracetamol funkcioniše tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga.

 

Često se koristi za ublažavanje bolova različite vrste, kao i za regulisanje tegoba kod gripa i za snižavanje temperature i, iako se ovaj lek smatra komfornijim za primenu od drugih analgetika i antipiretika, uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

 

– Dozvoljena dnevna doza paracetamola od 500 mg za odrasle je 1-2 tablete tri do četiri puta dnevno, pri čemu ne smete prekoračiti dozu od 4 grama (8 tableta) u toku 24 sata. Razmak između uzimanja tableta treba biti oko četiri sata. Iako je ovaj lek veoma bezbedan i najmanje štetan od svih analgetika, ipak ga nemojte uzimati na svoju ruku, već se pre toga konsultujte sa lekarom – savetuje dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine.

 

Pre davanja paracetamola deci mlađoj od 12 godina proverite dozu sa pedijatrom, a lek u obliku tablete se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, već davanje sirupa.

 

Kako ističe pedijatar Milica Kotlajić, mnogi roditelji daju svojoj deci više paracetamola nego što je potrebno plašeći se febrilnih konvulzija, to jest frasova.

 

– Upravo je temperatura ta koja se bori sa virusom, pa sve do 38,5 ne treba temperaturu ni spuštati. Jedino uveče, pred spavanje, savetuje se da za temperaturu veću od 38 detetu date lek. Svakom leku je potrebno da deluje i zato nemojte odmah ako temperatura ne spada, ponavljati dozu. Koristite mlake kupke ili obloge za obaranje temperature. Razmak između uzimanja paracetamola ne bi trebalo da bude manji od četiri sata i nikako nemojte prekoračiti dozvoljenu dnevnu dozu koja se utvrđuje prema uzrastu i težini deteta. Pedijatar će vam najbolje reći kada je dozvoljeno više i češće davanje leka detetu, a kada to nije potrebno – objašnjava dr Kotlajić.

 

Ona dodaje i da roditelji deci pri nicanju zubića preventivno daju paracetamol, što je nedopustivo.

 

– Jedino kada je dete baš uznemireno i ne može da spava od bolova zbog nicanja zubića možete mu dati paracetamol, ali u manjoj količini nego kada se lek koristi za obaranje temperature – savetuje pedijatar.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *