Meditacija

 

 

Sta je meditacija?

Meditacija je jos jedna prirodna metoda koja moze doprineti opstem zdravlju organizma. To je drevna tehnika koja ima za cilj da obezbedi prirodno zdravo stanje ljudskog uma u mirovanju i nacin da se um dovede na nivo stabilnosti i jasnoce. Pored toga, meditacija omogucava umu da se opusti i jaca mentalnu snagu.

 

 

Vec dugo vremena meditacija nije samo budisticka praksa, vec nesto sto svako moze nauciti i primenjivati, bez obzira na duhovnu tradiciju. Svaki covek ima sposobnost da ostvari svoje prirodno mirno stanje uma, gde ne postoji konfuzija.

Meditacija i zdravlje

Istrazivanjima je potvrdjeno da dugorocne meditacije mogu znatno doprineti poboljšanju opsteg zdravstvenog stanja i da dovode do pozitivnih promena u strukturi mozga. Iako meditacija pre svega relaksira duh i oslobadja od stresa, ne treba zanemariti cinjenicu da i telu pruza dosta dobrobiti.

 

 

Covek svojim pozitivnim mentalnim stavom uz pravilno disanje zaista moze povoljno uticati na razne fizicke simptome mnogih poremecaja u organizmu.

Zdravstvene prednosti meditacije:

 

– Meditacija smanjuje napetost, anksioznost i depresiju

– Poboljsava koncentraciju

 

– Daje energiju, fleksibilnost, smirenost
– Opusta misice
– Regulise funkciju disanja i rad srca
– Snizava krvni pritisak
– Ublazava bol
– Regulise znojenje

Meditacija za pocetnike

Za one koji ne znaju (znaci pocetnike), evo osnovnih principa o tome kako se praktikuje meditacija.

 

Kao prvo, pronadjite mirno i udobno mesto gde se mozete koncentrisati. Sedite ili lezite udobno tako da vam nista ne smeta i ne skrece paznju. Zatvorite oci. Zatim, polako ali duboko udahnite kroz nos i nezno izdahnite na usta. Ponavljajte ovaj postupak a za to vreme pokusajte da uklonite sve misli iz vaseg uma. Zamislite sebe na nekom predivnom i mirnom mestu. Opustite sve misice i uzivajte.

 

Ako ste uspeli u tome, budite sigurni da i dalje disete duboko kao i na pocetku meditacije. Kada uvezbate ovu tehniku o tome vise necete morati da razmisljate.

 

Na kraju meditacije polako otvorite oci i protegnite se. Ukoliko ste pravilno meditirali, nakon toga trebalo bi da se osecate odmornije, svezije, zadovoljnije, u boljem skladu sa okolinom i prirodom.

 

Za pocetak bice dovoljno da meditirate 15-tak minuta dnevno, najbolje u jutarnjim ili vecernjim satima.

 

Redovnim praktikovanjem meditacije bicete sve opusteniji, sve vise u skladu sa svojim unutrasnjim bicem, imacete jacu mentalnu snagu i lepsi pogled na svet oko sebe. Sve u svemu, osecacete se zdravije.

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *